Hård på jobbet med Yerba Mate

Hur jag får ut mer av livet med Yerba Mate

English version

Ett nytt sätt att leva

För några år sedan förändrades mitt liv drastiskt. Jag arbetade som forskare inom neurovetenskap och försökte hitta nya sätt att förbättra återhämtningen efter hjärnskador. För utomstående kan det kanske låta som ett jobb med mycket frihet, men det var det inte; att arbeta i den akademiska världen upplevde jag som statisk och ibland väldigt oproduktivt. Jag ville ha ut mer av livet, och hade en brinnande önskan att få utforma mitt egna sätt att leva.

Så jag övergav min karriär som hjärnforskare och tog en annan rutt; ett där företagande och entreprenörskap var i fokus för att jag ville känna att arbete och resultat helt låg i mina egna händer än hos andra. Produktivitet och att fatta rätta beslut skulle få bestämma hur bra det gick för mig på kort och lång sikt.

Blickar ut och tänker på livets nya bana och friheten
Blickar ut och tänker på livets nya bana och friheten

Designar min nya livstil med Yerba Mate

Efter att ha läst många böcker om livsstilsdesign, började jag forma mitt liv kring mina intressen istället för arbete. Jobbet skulle inte längre vara i centrum utan ett medel för att generera inkomst som kan skapa trygghet och frihet. Varje dag satte jag upp ett mål att skapa något nytt som kan generera passiva inkomster imorgon och dagen efter imorgon utan att behöva lägga mer tid. Att skapa passiva inkomster och hålla en hög produktivitet per timme blev ett mantra för arbetsrelaterade uppgifter.

Det styrde mig mot att vara så produktiv jag kunde samtidigt som antalet arbetade timmar skulle skäras ner. Som så många andra drack jag mycket kaffe. Eller som jag hellre vill uttrycka det, behövde jag kaffe. För att kunna vara produktiv behövde jag flera koppar kaffe varje dag och det var ett starkt beroende. Ingen arbetsuppgift utfördes utan en kopp kaffe stående bredvid mig. Och det som slog mig var att jag drack det inte för att bli superproduktiv utan för att komma till en normalnivå från en låg nivå. Starka tecken på beroende med andra ord.

Kvalitetstid i hängmattan
Kvalitetstid i hängmattan

Jag insåg att det var en allvarlig situation och sökte en väg ut ur beroendet. Det var då jag kom i kontakt med Yerba Mate. Vad jag kunde läsa mig till var att man kunde få stimulerande effekter som av kaffe, men utan den krasch som kan komma av för mycket koffein. Och det verkade som att det inte är beroendeframkallande. Det var precis vad jag sökt efter! Jag beställde genast en kalebass, bombilla och två paket yerba mate från en nätbutik.  

Innan jag tillredde min första mate tittade jag på videoklipp och läste artiklar om hur man gör enligt tradition. Den första omgången tyckte jag var väldigt gräsig i smaken, men efter några omgångar började jag bli van.

Effektivt arbete med Yerba Mate

Effekterna jag får av att dricka yerba kommer efter cirka en halvtimme. Det är en känsla av att tankar, skrivande och manuella arbetsuppgifter blir klarare. Jag gör färre misstag och gör saker i bättre ordning för att komma fram till målen snabbare. Jag har experimenterat med andra stimulantia men yerba mate gör jobbet bäst för mig.

Jag brukade jobbade 50 – 60 timmar per vecka. Idag jobbar jag sällan mer än tre timmar per dag. Min inkomst är inte fast, men på månadsbasis tjänar jag minst detsamma som tidigare. Det betyder att min beräknade inkomst per arbetad timmer är så mycket högre!

Livet jag lever idag är såklart inte bara på grund av yerba mate, men yerba är en del av mitt sätt att tänka och passar väl in i mitt liv. Så långt har jag inte upplevt några negativa saker med att dricka yerba mate, inga alls.

Som jag tänker på yerba är att det hjälper mig få ut mer av livet. Jag kan jobba mindre, och ändå dra in de pengar jag behöver så jag får mer tid och utrymme för att göra annat utanför arbetet. Just nu är jag insnöad på ultralöpning, och det kräver mycket tid i löparskorna.

Hård på jobbet med Yerba Mate
Hård på jobbet med Yerba Mate

Friskare med fytonäringsämnen

Vad yerba mate också ger mig är massor av näringsämnen som behövs för bra hälsa och snabb återhämtning. Vad jag äter är också något jag ändrade för några år sedan. Jag blev vegan och försöker nu bara äta oprocessad mat från växtriket.

Yerba mate innehåller polyfenoler som har antioxidativa egenskaper och saponiner som visats ha goda effekter på immunförsvaret. Att vara hälsosam och frisk är kanske än mer viktigt för långvarig produktivitet.

Under de senaste fyra åren, har jag bara varit sängliggande en enda dag! Och den dagen var det min kropp som sa, “stopp Svenne! Vi ska inte ut och åka 200 km längdskidor idag igen!”. Jag hade precis klarat av världens tuffaste och längsta längdskidlopp Red Bull Nordensköldsloppet.

Nu ligger fokuset i min träning på att kvalificera mig till Ultra-Trail Mont Blanc; ett 171 km lång terränglopp runt Europas högsta bergsmassiv med över 10 000 totala höjdmetrar. För att kvalificera sig dit måste man klara av ett par riktigt långa ultramaraton i terräng. Så jag behöver träna en hel del just nu. För att kunna göra det måste jag vara effektiv på arbetet. Därför har jag precis beställt mer yerba mate så att jag kan frigöra mer tid för livet och äventyr.

Sven-Anders Bergstrom

@ultrasvenne on Instagram

http://www.ultramaraton.se/

Comment!

One thought on “Hur jag får ut mer av livet med Yerba Mate

Comments are closed.